26 Şubat 2013 Salı

HALK SAĞLIĞI İÇİN… 001


HALK SAĞLIĞI İÇİN… 001

Ben olmayınca bu güller, serviler yok.

Kızıl dudaklar, mis kokulu şaraplar yok.

Sabahlar, akşamlar, sevinçler, tasalar yok.

Ben düşündükçe var dünya, ben yok; o da yok.

(Ömer Hayyam)

“21 Ocak 1954’de doğmuşum. 60. yaşım merhaba!”

Umur Gürsoy

1- Özgür internet ansiklopedisi Wikipedia’daki maddesinde “50 yaşına gelmeden önce bir kitap yazmak istiyordum ve bunun için oturup 4000 kitap okudum” diyen Yapı Kredi Bankası eski başkanı ve Yapı Kredi Yayınları eski genel yayın yönetmeni, romancı, denemeci Selçuk Altun, 2006’dan beri Cumhuriyet Kitap Eki için aylık “Kitap İçin” başlığı ile bir “Aforizma (Özdeyiş), alıntı, kıs(s)a” bölümü yazıyor.

Bir yazın adamı olarak objektif, verilere ve kanıta dayalı eleştiri ve bilgiler de içeren “Kitap İçin” yazılarıyla ve multidisiplinerlik ve kentsoyluluk açısından da örnek olacak üretken yaşam ve yazın öyküsü ile Altun’dan bilim insanlarımızın ve halk sağlıkçılarının öğreneceği çok şey var. Örn. 50 yaşınıza gelmeden önce kaç (halk sağlığı) kitap(ı) okudunuz?

Kitabının önsözünde: “Her bilim insanının (yazarın) bir eli diğer bilim insanlarının (yazarların) cebindedir”, diye yazan Nusret Fişek’i de anarak, Altun’un yöntemini ve biçemini halk sağlığına uyarlamaya çalışacağım.

2- Cemil Meriç: “Düşünce birliği düşünen insanlar arasında olur” diyor. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nda bir dönem 12 sayı çıkardığım Bi Düz Bi Ters (Haraşo) Bülten’de “Halk sağlığının Kâbesi neresidir?” başlıklı köşe yazıma cevaben Necati Dedeoğlu’na o muhteşem el yazısı ile yazdığı mini mektupta Prof. Dr. Yusuf Öztürk: “Halk sağlığının Kâbesi Hacettepe Halk Sağlığı’dır” diye yazmıştı. Hacettepe sayesinde ‘Halk Sağlığı-Toplum Hekimliği ikilemini hâlâ aşamayan Ulusal Halk Sağlığı topluluğumuzda düşünce birliği var denebilir mi?

3- TV8 sabah kuşağında Seda Sayan'ın sunduğu Seda Sultan programında uzun süre kendisine halk sağlığı uzmanı denmesine itiraz etmeyen, uzunca bur süreden sonra kendisinin halk sağlığı uzmanı değil halk sağlığı doktoru olduğunu söyleyen Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nin kadınsı SHMYO Müdürü Eczacı Doç. Dr. Oğuz Özyaral, halk sağlığı uzmanı mı yoksa toplum hekimi midir? Hangi halk sağlığının doktorudur? (bkz. http://www.saglikuzerine.net/yard-doc-dr-oguz-ozyaral.html).

4- Anma notum için Google’a “Ocak ayında doğan/ölen halk sağlığı profesörleri” yazdım. Türkçe’de yararlı bilgi çıkmadı. “Born in January, professors of public health  ve Public health professor who died in January” yazınca epey profesör adı çıktı. Örneğin: Londra College Üniversitesi Epidemiyoloji ve Halk Sağlığı Profesörü Sir Michael Gideon Marmot 26 Ocak 1945’de doğmuş.

Sadece kendi ülkesi Amerika Birleşik Devletlerinde değil, daha da fazla Batılı dünyada da geniş ufuklar açan Amerikalı bakteriyolog ve halk sağlığı uzmanı Charles-Edward Amory Winslow ise 8 Ocak 1957’de bu dünyadan ayrılmış.

5- Milliyet Sanat Dergisi’nin Proust Anketini yanıtlayan Ali Poyrazoğlu: “Hayatınızın en büyük aşkı kim ya da kimlerdir?” sorusuna Tiyatro” yanıtını vermiş. Bu soruya “Halk Sağlığı” yanıtını verecek bir halk sağlığı uzmanı /halk sağlıkçı tanıyor musunuz?

6- Ali Poyrazoğlu’na sorulan soruları halk sağlıkçılar için sormaya devam edelim: Bir kadın halk sağlığı uzmanında aradığınız özellikler nedir?

7- Bir erkek halk sağlığı uzmanı için aynı soru.

8- Gerçek hayatta sevdiğiniz halk sağlığı kahramanları kimler? Cevabım: Çöp toplayıcıları (Ocak 2013)…/.

 

 

 

1 yorum:

  1. Eleştirilerinizde son derece haklı olduğunuz kanısındayım.Ancak tesadüfe bakın ki kendimi bir Halk Sağlığı aşığı olarak tanımlıyorum.Çalışmalarınızın takipçisi olacağım inşaallah, kolay gelsin.

    YanıtlaSil